середу, 22 червня 2011 р.

Матеріали Грицівської школи сприяння здоров’я на обласний конкурс волонтерських ініціатив «Волонтерська турбота про духовні скарби Хмельниччини»

Місце та час реалізації ініціативи:                      урочище «Крупка», 14 травня, 4 червня 2011 р.


Історична довідка
Невеличке містечко Гриців сягає своїм легендарним минулим ще в часи Київської Русі. Навіть на території нинішнього селища можна побачити два кургани, які є свідками давнього городища. Збереглись і залишки численних підземних ходів.
Найдавніше поселення людей знаходилось за 2 км від сучасного Грицева в урочищі Крупка. Поселення знаходилось серед боліт на дюнному підвищенні (3 м висоти), зв’язаному з корінним берегом р.Хомори, довгим, вузьким перешийком.























Тут розвідувальний загін секції археології Хмельницького обласного товариства охорони пам’ятників історії та культури здійснив у 1977 році дослідницькі роботи, якими керував археолог-вчитель Коськівської середньої школи К.І.Терещук. Було виявлено дві напівземлянки, від однієї з яких залишилась частина глиняної долівки з глинобитною піччю. Житло було прямокутньої форми і заглиблене в землю на 90 см.

Експонати музею
В перемішаних культурних шарах виявлено багато знахідок різних історичних періодів. Культура кулястих амфор (перша половина ІІ тис. до н.е.): фрагменти кулястих амфор, кілька глиняних пряслиць, шліфована просвердлена сокира з чорного каменю, кілька крем’яних відщепів. Білогрудівська і Чорноліська культури (ІХ – VІІст. до н.е.). Зібрано вінця тюльпаноподібних маленьких ліпних горщиків, зернотертку з сірого кварциту, глиняний хлібець, кремінний серп-вкладиш, шестигранний бронзовий кельт.



Виявлено знахідки підгірцівсько-милеградівської культури (V – ІІІ ст..до н.е.), зарубинецької і черняхівської культур (ІІ ст.. до н.е. – V ст.. н.е.).



Поблизу урочища «Крупка» відкривається шатро рукотворного соснового масиву; лікувальні властивості, освіжаючий аромат, оздоровчий ореол – все це передбачив ветеран ВВВ, досвідчений лісотехнік Сергій Григорович Шампанін і доповнив казковий пейзаж бальзамом хвої. Це місце стало улюбленим місцем відпочинку місцевих жителів. А також стало місцем дислокації наметового табору волонтерів – учасників історичного І обласного зльоту волонтерів підлітків-інструкторів Хмельниччини, який проходив 23-26 червня 2005 року.



Немає коментарів:

Дописати коментар