середу, 15 червня 2011 р.

Участь європейського клубу «Кур'єри ЮНЕСКО» гімназії №2 м. Хмельницького зі статусом «Асоційована школа ЮНЕСКО» у проекті «Волонтерська турбота про духовні скарби Хмельниччини»

Члени Європейського клубу «Кур’єри ЮНЕСКО» гімназії №2 м. Хмельницького , учні 8-г класу разом із учителем гімназії Думною І.А.  здійснили волонтерське прибирання могили та  пам’ятного знаку жертвам геноциду євреїв Проскурова, здійсненого восени 1942 р. 





Історична довідка:
Німецька окупація України під час Другої Світової Війни була трагедією для українських євреїв. В межах Радянського Союзу, 2.5 з 4.8 мільйонів євреїв були знищені. Вбивства євреїв почалися восени 1941 року, спочатку в центральній Україні а потім і в Західній Україні. Тільки в Києві, 35000 євреїв було вбито в Бабиному Яру. Масове вбивство євреїв здійснювалося всюди в Україні в 1942—1944 роках. За виключенням окремих злочинців і тих, хто співпрацював з фашистами, українське населення не брало широкої участі в цих вбивствах. Переважна більшість українців боролася з фашистами в ланах Червоної Армії, в партизанських загонах і загонах УПА. Більше того, не зважаючи на покарання смертю за допомогу євреям, багато українців і зокрема митрополит Андрій Шептицький, намагалися сховати євреїв. Єврейська організація Яд Вашем визнала 1755 українців, тих хто ризикуючи життям спасав євреїв — героями. Під час свого візиту до України папа Римський Іван Павло ІІ відмітив особливу роль греко-католицького священика Омеляна Ковча в спасінні невинних людей в 1942 р. і його жертви власним життям заради спасіння євреїв.
( Українці — праведники між народами. Мирон Куропас. Український тижневик)

Немає коментарів:

Дописати коментар