неділю, 5 червня 2011 р.

Волонтери Спеціалізованої школи № 9 «Успіх»

Ми волонтери 8 класу Спеціалізованої школи №9 «Успіх» у нашому навчальному закладі діє клуб природничо-екологічного спрямування «Біо -гармонія», ми працюємо над створенням екологічної стежини «Моя зелена планета Славута» однією із зупинок якої є Міжнародний меморіальний комплекс «Поле пам'яті»
Меморіал загиблим у Другій світовій війні, розташований на 44 гектарах колишнього військового містечка.
Жахливі події Другої світової війни навіки залишаться в пам'яті українського народу. Скільки безневинних людей зазнали нечуваних тортур, знущань та принижень в численних концтаборах, тюрмах, на примусових роботах та пересильних пунктах.

Славута була окупована військами німецько-фашистських загарбників 4 липня 1941 року Восени окупанти створили на території військового містечка концентраційний табір для хворих і поранених військовополонених радянських бійців і офіцерів під назвою «Гросслазарет Славута - цвай. Табір 301». «Лазарет» займав 10 триповерхових будинків-блоків, обгороджених густою сіткою дротяних загорож з кулеметними вишками і прожекторами. Адміністрація німецької лікарні й охорона гросс лазарету проводили масове винищення радянських військовополонених, створивши нестерпні умови проживання: спеціального режиму голоду, скупченості антисанітарії, застосування катувань і прямих вбивств, позбавлення хворих і поранених лікування, примушування вкрай виснажених людей до каторжних робіт. У гросслазареті німецької власті зосереджувалося одночасно 15-18 тисяч поранених і також хворих полонених. На зміну померлим щоразу сюди надсилали партії жертв. Німецькі лікарі навмисне поширювали інфекційні хвороби. Елементарна санітарна обробка хворих, які прибували до лазарету, не проводилася. Добовий харчовий раціон військовополонених складався з 250 грамів ерзац-хліба та двох літрів так званої баланди. Ерзац-хліб випікали із спеціального борошна, доставленого з Німеччини. Харчування подібним хлібом спричиняло голодування, дистрофію, поширення важких кишково-шлункових захворювань, що призводить до частих летальних випадків. У гросс лазареті періодично спостерігалися спалахи захворювань, невідомого характеру, так званої пара холери, яке німецькі лікарі розповсюджували навмисне, проводячи досліди на полонених. Більше половини таких хворих помирало.
У січні 1944 року радянські війська ступили на землі Славути та визволили військовополонених гросслазарету.
Радянські експерти встановили, що основними, причинами смерті військовополонених: виснаження крайнього ступеня, інфекційні захворювання заподіяння ран з автоматів і холодної зброї.
Такої смертності, яка була у лазареті не знав жодний інший лікувальний заклад. Колишній військовополонений А.В. Севрюгін розповідав: «Люди вмирали сотнями. Біля мене щодня вмирало 9-10 чоловік, мертвих вивозили, їх місця займали нові хворі, а ранком повторювалась та ж картина. Смертність досягала 300 чоловік на добу».
Поряд військового містечка виявлено 640 могил масових поховань. На хресті могили №623 було написано 8 прізвищ похованих. Коли розкопали цю могилу, в ній було виявлено 32 трупи. Те ж саме побачили експерти під час обстеження інших могил. За 2 роки окупації міста Славути у гросс лазареті гітлерівці знищили до 150 тисяч військовополонених.
Тривалий час місце, де раніше знаходився концентраційний табір для радянських військовополонених «Гросслазарет Славута» залишалося невпорядкованим.
Починаючи з 2006 року ситуація докорінно змінюється.27 квітня 2006 року з ініціативи міського голови Сидора було створено оргкомітет з упорядкування «Меморіального комплексу Поле пам'яті » на місці захоронень військовополонених Грос лазарету також був розпочатий процес встановлення та уточнення списків військовополонених, загиблих у «Глослазареті Славута» які дозволять рідним та близьким людям знайти місце їх поховання.
У 2007 році Поле Пам.яті одержало статус Міжнародного меморіалу Після встановлення місць поховань, у День скорботи й влаштування пам'яті жертв війни в Україні, 22 червня 2007 року відбулось перше перепоховання 700 (сімсот ста) останків військовополонених у братську могилу на «Меморіальному комплексі «Поле пам'яті »» наступні церемонії перепоховання відбувалися 2 вересня 2007 року, 2 вересня 2008року, 8 травня 2009 року, 28 вересня 2009 року під час яких було перепоховано до семи тисяч радянських військовополонених , жертв таборів НКВС з усієї України, та за її межами.
Міський голова Славути Василь Богданович на мітингу скорботи зауважив,-«Такі події для міста мають важливе значення, адже пам'ять про другу світову війну потрібна не мертвим, вона необхідна живим».
Памятаючи ці слова ми волонтери клубу «Біо-Гармонія» за сприянням адміністрації школи систематично із своїм керівником Харчук Зариною Анатоліївною проводимо учням школи екскурсії на рекреаційну зону Славути «Поле пам'яті», на яких:
 1.          Ознайомлюємо учнів із історичними подіями цього місця.
 2.    Прибираємо територію від сміття, стежини від трави.
 3. 2011 році учнями нашої школи було посаджено 25 сажанців , для озеленення.
Ми й надалі будемо продовжувати таку роботу бо це наш громадський обов'язок, пам'ятати про тих хто загинув захищаючи нашу землю від фашизму.

Немає коментарів:

Дописати коментар